Kā ēst veselīgi, neraugoties uz ierobežotām finansēm

Kas ir ierobežotas finanses? Kā tās rodas ? Parasti, ja maciņš ir tāds, kāds tas ir, nerodas vajadzība salīdzināt cenas dažādos pārtikas veikalos, tirgū un restorānā. Tu atļaujies tik, cik vari atļauties, un līdz ar to jautājums ir uzdots un atbildēts. Finanšu ierobežošanas pasākumi gan paredz krietnu gribasspēku, lai izpētītu citu pieejamā pārtikas produktu klāsta piedāvājumu, un gatavību pārvarēt dažus aizspriedumus. Piemēram, ja līdz šim pastāvējis iesīkstējis uzskats par veselīgu novērtēt vienīgi pārtiku ar “bio” vai “eko” zīmi.

Vietējās bioloģiskās lauksaimniecības ražojumi patiešām var izrādīties dārgāki par lielveikalā nopērkamajiem jaunajiem kartupeļiem no Spānijas, taču tas saistīts ar daudzajiem noteikumiem un prasībām, par kuru ievērošanu ir atbildīgs bioloģiskās saimniecības ražotājs, līdz ar to sadārdzinoties precei. Bez mākslīgā mēslojuma radīta raža ir zemāka, kā lielsaimniecībās, minerālmēslojuma piedevām audzētā. Izeja ir iepazīt vietējā tirgus piedāvājumu. Sākumā šķiet, ka viss, ko tur pārdod, ir no Polijas nācis, un viss. Taču ar laiku var iemācīties saprast, kura tante pārdod sava mazdārziņa produkciju, laistītu tikai ar “Vito” mēslojumu augiem, un kuras gurķu cenas ir krietni zemākas par bio veikaliņos atrodamajām.

Neviens gan neuzskata, ka lielveikalos nopērkamie no ārvalstīm ievestie dārzeņi būtu īpašāki par Latvijas dārzeņu audzētāju produkciju. Un tomēr – tiem ir augstākas cenas, kas nebūt nenozīmē automātisku kvalitātes zīmi. Dietologi un uztura speciālisti uzsver, ka jebkurš pārtikas produkts, kas radīts pēc iespējas tuvāk ēdēja dzimtenei vai vietai, kur tas uzturējies visilgāk, satur vislabvēlīgāko informāciju ēdāja ģenētiskajai sistēmai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *